Kāpēc pieredzējušas saimnieces pirms cepšanas sasaldē kartupeļus

Mūsu ģimene ēd kartupeļus visdažādākajos veidos — šķiet, ka esam kā kādi kartupeļu kodīši. Bet tīrīt kartupeļus neviens īpaši nemīl, vai ne?

Varam sanākt kopā un sagatavot kartupeļus uz priekšu pat vairākiem mēnešiem. Šodien pastāstīšu, kā pagatavot saldētus kartupeļu frī, svaigus kartupeļus, ceptus un pat biezeni.

Kartupeļus ne tikai drīkst, bet pat ir vērts sasaldēt — tas ietaupa laiku. Tomēr ne katra šķirne ir piemērota šādām sagatavēm. Vislabāk izvēlēties bumbuļus ar rozā miziņu — tajos ir mazāk cietes.

Kā zināms, ciete sasalstot pārvēršas cukurā, tāpēc kartupeļi ar zilganu miziņu pēc atkausēšanas var iegūt viegli saldenu garšu, kas ne visiem patīk.

Saldēti kartupeļu frī

Mājās kartupeļu frī var sagatavot lielā daudzumā, svarīgi tikai to pareizi sagatavot.

Nomizo kartupeļus, sagriez stienīšos un ļauj nostāvēties aukstā ūdenī apmēram 10 minūtes. Tā izies liekā ciete, un jo mazāk cietes, jo labāk. Pēc tam kartupeļus kārtīgi nosusini ar virtuves dvieli.

Pievieno sāli un apviļā kartupeļus kviešu miltos, uzmanies, lai milti nesalīp kopā. Izklāj kartupeļus vienā kārtā uz dēlīša vai paplātes un ievieto saldētavā.

Pēc pāris stundām pārnes sasaldētos kartupeļus hermētiskās vakuuma maisiņās vai ēdiena traukos.

Saldēti kartupeļu frī hermētiskā iepakojumā saldētavā var glabāt līdz 6 mēnešiem — neaizmirsti norādīt saldēšanas datumu. Labāk saldēt pa porcijām, jo atkārtota saldēšana nav ieteicama.

Cepti kartupeļi saldēšanai

Nomizo kartupeļus un sagriez tos vidēja izmēra gabaliņos. Apcep līdz gatavībai, kā parasti. Pirms saldēšanas ļauj kartupeļiem pilnībā atdzist — tas palīdzēs izvairīties no ledus kristālu veidošanās.

Kad kartupeļi atdzisuši, nosusini tos ar papīra dvieli, lai noņemtu lieko eļļu. Sadali porcijās un ievieto hermētiskos traukos.

Saldēšanai vislabāk derēs bieza folija, vakuuma maisiņi vai pārtikas konteineri.

Svaigi kartupeļi

Saldēšanai neder kartupeļi ar bojājumiem vai kaitēkļu pēdām. Nomizo bumbuļus un, ja tie ir lielāki, pārgriez uz pusēm.

Katlā uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Ieliec kartupeļus un pavāri aptuveni 5 minūtes – tas ir īsais novārījums, ko sauc par blanšēšanu. Pēc tam nekavējoties pārliec tos aukstā ūdenī, lai apturētu vārīšanās procesu.

Kad kartupeļi atdzisuši, nosusini tos ar virtuves dvieli un sadali porcijās. Ieliec maisiņos vai traukos ar vāku un ievieto saldētavā. Svaigi blanšēts kartupelis saldētavā glabājas līdz 3 mēnešiem.

 

Kartupelis biezeņa veidā

Biezenis tiek gatavots tāpat kā parasti, taču saldēšanai vislabāk izvēlēties šķirnes ar rozā mizu. Pēc vēlēšanās biezenim var pievienot sviestu. Kad tas gatavs, ļauj tam pilnībā atdzist, pēc tam sadali porcijās un ievieto traukos ar vāku.

Atkausēšana nav nepieciešama – kartupeļu frī liek uzreiz karstā eļļā, svaigo kartupeli var mest uzreiz buljonā, bet biezeni uzsilda uz pannas vai mikroviļņu krāsnī.

Ļoti svarīgi jebkuru kartupeli pirms saldēšanas atdzesēt, lai kondensāts nepārvērstos ledus pikā.

Vai tu esi mēģinājis(-usi) saldēt kartupeli?